Thursday, 10 October 2013

SEMESTER DUA TIBA KE PENGHUJUNGNYA!

Assalamu'alaikum wbt semua...:)
Tanpa disedari dah 3 bulan saya nak menulis rupanya...Asif jiddan, sebab tak sempat nak kemas kini blog yang dah berhabuk nie. *sapu sikit dengan bulu ayam* okay, tak berhabuk dah.. ^___^

Alhamdulillah kerana masih diberi peluang dan kesempatan untuk melihat dunia. Isikan setiap saat anda dengan perkara yang berfaedah ya!

Alhamdulillah juga kerana hari ni saya sudah menamatkan peperiksaan akhir untuk semester dua sebagai pelajar komunikasi dan media (masscomm) bagi sesi Jun2013 - Okt2013 di Lendu, Melaka. Ya Allah! seronoknya dah habih exam...rasa ringan sangat otak.

Cuti semester yang diberi selama sebulan setengah akan digunakan dengan sebaiknya, in shaa Allah. Awat taktau rasa berat sangat hati nak tinggalkan kawan-kawan?? hmmm...mana tidaknya, dah setahun kot berkawan dengan depa semua...susah senang dikongsi bersama.

Alhamdulillah, Allah memudahkan semua urusan sepanjang 2 semester aku berada di Lendu...pejam celik, pejam celik, dah setahun rupanya aku tuntut ilmu kat bumi Lendu, Melaka nieee...ya, SETAHUN!! wahhhh!  ya, terlampau banyak pengalaman pahit, manis, tawar, masin yg dikongsi dgn sahabat-sahabat...syukran atas semuanya. Tak lupa jugak kepada senior-senior yang dah grad tu...kenangan bersama takkan dilupakan, in shaa Allah...bak kata omputih "keep in touch"..hehe..

 Di kala berada jauh daripada keluarga, sahabatlah yang menjadi peneman hidup...kawan sebilik, kawan sekelas, kawan sekursus, kawan kursus-kursus lain, dan pensyarah  yang banyak menolong aku..Terima kasih lagi sekali!

p/s : esok balik ghumah (rumah)...dah 2 bulan tak balik Kedah sebab takdak cuti panjang...Allahu..betapa rindunya aku kat negeri kelahiran dan tempat aku dibesarkan tu..takpa2, esok da nak balik.keterujaan nak balik nie, Allah saja yang tahu...ceq ghindu suasana Sungai Petani, Kedah.. :)

Tuesday, 9 July 2013

RAMADHAN!

AHLAN WASAHLAN YA RAMADHAN AL-MUBARAK !

Alhamdulillah dengan izin Allah SWT, kita dapat bertemu lagi dengan bulan yang mulia ini.
Sudah pasti ramai yang ternanti-nanti akan kehadiran bulan yang mulia ini. Alhamdulillah! Alhamdulillah! Alhamdulillah! ^_________^
Berapa ramai daripada kita yang berasa teruja dengan kedatangan bulan Ramadhan?


Marilah sama-sama kita gunakan kesempatan yang ada ini untuk mempertingkatkan amalan ibadah kita.
Di sini saya ingin berkongsi antara amalan sunnah Ramadhan:
1. Mengutamakan sahur.
2. Menyegerakan berbuka puasa.
3. Berdoa sepanjang puasa dan ketika berbuka.
4. Menjauhkan diri dari perkara-perkara yang bertentangan dengan ibadah puasa.
5. Menggandakan amalan membaca Al-Quran.
6. Mendirikan solat sunat Tarawikh.
7. Menggiatkan beribadah 10 terakhir Ramadhan.
8. Memberi makanan kepada yang berpuasa.
9. Bermurah hati dan banyak menderma.

Seperti yang kita ketahui, Ramadhan mempunyai 3 fasa.




Jadikan bulan Ramadhan sebagai permulaan untuk kita semua berubah menjadi lebih baik, in shaa Allah.

Untuk lebih mengetahui mengenai kebaikan bulan Ramadhan, boleh rujuk di link ini:
(Pesta Ibadah oleh Anwar Hadi & Aiman Azlan)

Sekian sahaja untuk kali ini. Selamat menjalani ibadah puasa. Semoga ibadah kita sepanjang bulan ini diterima oleh Allah SWT, in shaa Allah. Ma'assalama waaillalliqa'. (':

Thursday, 27 June 2013

FROM KOREA WITH LOVE! (PART 3)

Day 5 (6/6/2013) : Kami dibawa untuk melawat ke Presidential Blue House...tapi dapat tengok dari luar sahaja, sebab dikawal ketat oleh polis. Blue House nie lebih kurang macam White House di Amerika la..tempat presiden bersidang. Kebetulan masa tu ada hari peringatan terhadap tentera-tentera Korea yang terbunuh semasa peperangan. Jadi, seluruh bandar Seoul dikawal oleh polis.



Setelah itu kami melawat pula ke Gyeongbok Palace..tempat bersejarah la kiranya nie..nasib baik pemandu pelancong kami pandai bercerita serta menarik perhatian kami semua..:)



Menurut pemandu pelancong kami, istana ini merupakan salah satu istana yang tercantik di Korea pada suatu ketika dahulu dan pada 30 tahun dahulu air di tasik tersebut akan membeku pada musim salji...hmmm...menarik bukan?

Tidak lama selepas, kami terus menuju ke The National Folk Museum of Korea. Di sini ada menceritakan kisah-kisah masyarakat Korea pada zaman dahulu..kebanyakkan adalah cerita karut...kepercayaan masyarakat Korea nie pelik-pelik sangat laa...hmmm -..-




Pada sebelah petang pula, kami dibawa untuk membeli-belah di Myeuongdong Market..dekat sini boleh la beli buah tangan untuk keluarga..harganya agak berpatutan..kebanyakkan produk Korea berjenama Samsung.




Dan kalau menurut adik saya la kan, artis-artis Korea banyak yang suka shopping dekat Myeuongdong Market nie..jadi masa tengah shopping tu, adik aku memang tak boleh duk diam..matanya asyik meliar ke sana ke mari...hoho...




Suasana di Myeoungdong Market..kami meluangkan masa sekitar dua jam di sana..memang penat berjalan, tapi seronok! ^___^ Yang menariknya, masa tengah duk shopping tu ada seorang makcik Korea nie tarik tangan aku..rupanya nak bergambar...kami kan pelancong...heeee....(:-



Dah penat berjalan, tibalah masanya untuk kami ke restoran untuk makan malam.



Makanan yang paling tak boleh dilupakan ialah roti nan..teramatlah sedap! roti nan kat Malaysia pun tak sesedap di Korea..tapi restoran nie banyak hidang sayur..mungkin ramai pelancong "vegetarian" kot. Selesai ja makan, terus balik hotel..tiba masanya untuk kami mengemas semula semua barang dan tidur. Zzzzzzz

Day 6 (7/6/2013) : Jam menunjukan 4.00 pagi...melompat daripada katil...nak mandi, solat Subuh dan simpan semua barang.



Suasana pada jam 5.30 pagi dari tingkap bilik hotel.  Seawal jam 6 pagi kami bertolak ke Incheon..ya, bakal meninggalkan bumi Korea dan pulang ke Malaysia..melalui saat-saat yang amat menyedihkan..:'(((((



Sarapan terakhir di Korea sebelum bertolak ke lapangan terbang. Dan akhir sekali, tepat jam 8 pagi waktu tempatan, kami check-in di Incheon Airport.

Walau macam mana pun, Malaysia jugak di hatiku..bak kata pepatah hujan emas di negara orang, hujan batu di negara sendiri..hehe..




Annyoenghaseyo Korea! semoga diberi kesempatan untuk ke sana lagi, in shaa Allah.

Berakhir sudah coretan saya mengenai percutian ke Korea. Selamat membaca dan sehingga bertemu lagi. Assalamualaikum. (':

Wednesday, 26 June 2013

FROM KOREA WITH LOVE! (PART 2)

Day 3 (4/6/2013) : Kami bangun seawal jam 7 pagi..gara-gara tak lalu nak makan makanan Korea, kami telan maggi ja..:( 
Perjalanan diteruskan lagi untuk menuju ke SEOUL!!!! yeay! tapi sebelum itu kami dibawa ke MBC "korean drama filming site". Di sinilah drama-drama Korea menjalani penggambaran mereka.


Menurut pemandu pelancong, kami merupakan kumpulan pertama dari Malaysia yang dibawa ke sini...kiranya nie tempat "outdoor shooting" la. Makan tengahari kami pada hari tersebut ialah di sebuah restoran citarasa Siam.

Kami dihidangkan dengan sayur kubis, ikan tiga rasa, tomyam kung dan telur dadar...memang kena sangat dengan selera kami...Alhamdulillah..baru la puas makan..siap tambah nasi lagi.


Selesai saja makan, kami terus menuju ke sebuah taman tema yang dikenali sebagai Everland Theme Park...keluasannya adalah lebih kurang tiga kali ganda daripada Universal Studio Singapore (USS).



Saya bersama-sama ibu dan adik bongsu..kami diberi masa hanya dua jam untuk diluangkan di sana. Mempunyai tujuh zon utama, namun kami hanya sempat bermain di satu zon sahaja.




Dan ini ialah "Four Season Garden". Secara kebetulan semasa kami ke sana terdapat perarakan bersempena festival musim bunga...memang meriah!



Tahukah anda haiwan apakah ini? nampak macam harimau pun ada kan? haiwan ini dipanggil sebagai "liger". ya, hasil gabungan tiger + lion = liger...hidup solo sebab satu ekor nie ja yang wujud di Korea..dan kalau tak silap saya, pemandu pelancong cakap di Afrika ada 19 ekor liger. Setelah dua jam berlalu, kami meneruskan perjalanan ke Seoul untuk bermalam di sana.

ANNYEONGHASEYO SEOUL!!!! ^____________^


Day 4 (5/6/2013) : Sarapan pagi di sebuah restoran muslim tempatan...makanan pakistan dihidangkan semuanya dan bersesuaian dengan selera kami semua, alhamdulillah..(:



Pagi itu kami dibawa ke tempat pembuatan Kimchi..kami juga diberi peluang untuk menghasilkan Kimchi dengan air tangan masing-masing.

Saya sekeluarga rasa bertuah dengan peluang yang diberikan ini...tapi saya buat tak berapa jadi..sobssss...:'(
Selesai saja membuat kimchi, kami berkesempatan untuk memakai pakaian tradisional Korea yang dipanggil 'Hanbok'...ini merupakan saat-saat yang paling dinantikannnnn...heeee...(-:


Cantik kan kan kan?? huhu..pakaian nie hanya dipakai dalam upacara rasmi sahaja..sangat selesa..dah jadi macam keluarga diraja Korea pulak..opsss!  :P

Saya bersama-sama adik dan juga pemandu pelancong kami, Miss Micky yang sangat laaaaa sporting...rindu kat dia kot..^^ macam biasa, makan tengah hari kami ialah di restoran pakistan...memang tak banyak restoran halal di Korea sebab penduduk Islam di sana hanyalah sebanyak 30000 orang. Kami menunaikan solat Zuhur di Central Itaewon Mosque, satu-satunya masjid yang wujud di Korea. Masjid ini hanya memuatkan 800 orang dalam satu-satu masa.



Terletak di puncak bukit, menyebabkan kami terpaksa mendaki untuk sampai ke puncak. Sangat memenatkan namun berpuas hati dapat melihat masjid di negara orang. Kami meluangkan masa kira-kira sejam di sana dan seterusnya melawat ke madrasah yang terletak bertentangan dengan masjid tersebut.



Usai menunaikan solat, kami terus ke Dongdaemun market untuk membeli belah..tapi tak banyak sangat barang menarik kat sana. hmm...:'/
Pada sebelah petangnya, kami dibawa ke Seoul Tower..yeah! salah satu mercu tanda yang sangat terkenal di Korea. Banyak kot budak Korea yang comel-comel kat sana..geram tau tengok! jadi, kami pun mengambil kesempatan untuk bergambar bersama mereka. hihi...;-)



Dan seterusnya kami ke restoran untuk makan malam dan terus ke hotel.






Suasana ketika makan malam di restoran. makan ala-ala pakistan, tapi menu lain la..huhu..dan lepas tu balik hotel dan tidur..ZZzzzzzz...^^

Nantikan sambungnnya dalam bahagian ketiga, in shaa Allah..selamat membaca! :D :)

Tuesday, 25 June 2013

FROM KOREA WITH LOVE! (PART 1)

Annyenghaseyo! waaaaa...da lama tak update blog...dan tetiba cakap korea pulak..hikssss...:P

Alhamdulillah seminggu sebelum semester baru bermula, saya sekeluarga berkesempatan untuk bercuti di Korea...memandangkan agak sukar untuk mencari makanan halal di sana, kami telah memilih pakej Tabung Haji Travel sebagai agensi pelancongan ke sana..tahap kehalalalannnya telah diiktiraf di peringkat antarabangsa.

Day 1 (2/6/2013) : kami seramai 27orang berkumpul di KLIA seawal jam 7pagi dan bertolak dari KLIA pada jam 9.30 pagi menaiki penerbangan Cathay Pacific...penerbangan ke Hong Kong mengambil masa selama lebih kurang tiga setengah jam dan transit di sana selama sejam sahaja..penerbangan diteruskan ke Incheon Airport selama lebih kurang tiga setengah juga. Kami selamat mendarat di Incheon Airport sekitar jam 6 petang waktu Korea dan 5 petang waktu Malaysia.Ketibaan kami disambut oleh pemandu pelancong, Miss Micky. Kami bermalam di bandar Incheon.



Day 2 (3/6/2013): Kami bangun seawal jam 3.30pagi untuk menunaikan solat Subuh..ya! 3.30 pagi! awal gilaaaaa kan? tapi lepas tu sambung balik tidoq...heee...bangun pulak pukul 7pagi..

Suasana sekitar jam 6 pagi..pada ketika ini suhu adalah sekitar 17-18 darjah celcius...sangat sejuk! perjalanan diteruskan ke Nami Island yang mengambil masa dua setengah jam dari Incheon. Nami Island suatu ketika dahulu merupakan tempat penggambaran filem 'Winter Sonata'. Kalau musim salji, memang cantik la tempat nie..tapi kami pergi nie musim panas, tak kena masa..heeee...(':


Tetiba nampak papan tanda tulisan berbahasa Melayu di Nami Island..bendera kita pun berkibaran kat sana tau...waaaaa...rasa bangga kot..


Seterusnya kami menikmati makan tengah hari di sebuah restoran muslim..menariknya di situ, telah disediakan ruang solat juga..:)

Nampak menarik bukan? secara jujurnya saya tak boleh nak telan pun..:'/ Seterusnya kami dibawa melawat ke Teddy Bear Farm.
Di sini cuma ada pameran teddy bear..comel-comel belaka..heee..dan pada hari tersebut kami bermalam di Hanhwa Resort, Mount Seorak, Korea.

Tidur cara Korea..hamparkan tilam di lantai dan tidur..^_^

Setakat ini sahaja dahulu..nantikan sambungnya nanti..:-)

Tuesday, 21 May 2013

BAHASA SYURGA

Assalamualaikum wbt....^___^

Bahasa syurga merupakan bahasa yang sangat menarik untuk dipelajari. Malangnya, tidak ramai yang tertarik untuk mempelajari bahasa yang indah ini.

Saya pun baru saja menjinakkan diri nak belajar bahasa syurga . hehe...tak la pandai mana sangat pun...baru belajar yang asas sajo...Jadi untuk entry kali ini, saya nak kongsi sedikit perkataan-perkataan asas bahasa Arab ini...kalau ada yang salah, mohon dibetulkan..sama-sama kita kongsi ilmu Allah...=)

1. Salam ukhuwah fillah - salam persahabatan kerana Allah.
2. Ukhti - kakak atau saudara perempuan.
3. Akhi - abang atau saudara lelaki.
4. Assif jiddan - saya minta maaf.
5. Syukran -terima kasih Afwan - sama-sama.
6. Ukhuwah fillah abadan abada - persaudaraan kerana Allah selama-lamanya.
7. Fa'iza 'azamta fatawakkal'alallah - setelah kamu berzaman maka bertawal lah.
8. Syafaakallah - moga Allah menyembuhkan awak (lelaki)
9. Syafaakillah - moga Allah menyembuhkan awak (perempuan)
10. Taffadhol - silakan
11. Jazakallahu khairan kathira- semoga Allah memberi/menambah kebaikan yang banyak kepadamu.
12. Sobahalkhair - selamat pagi.
13. La Tahzan Innallaha Ma'ana - Janganlah bersedih, sesungguhnya Allah bersamamu.
14. Na'am - Ya/betul.
15. Ma'as salamah- selamat tinggal.
16. Barakallahu fikh - semoga Allah memberkati kamu.
17. Da'ie - pendakwah.
18. Innallaha ma'ana - sesungguhnya Allah bersama kami.
19. Sanah helwah - selamat hari lahir.
20. Waseem - kacak.
21. Laila/ lailatul saidah - selamat malam.
22. Bittaufiq wannajah - semoga kamu mencapai kejayaan.
23. Ma fi musykillah - tiada masalah.
24. La aadri- saya tak tahu.
25. Ilalliqa' - moga bertemu lagi.
26. Fahimtum - adakah anda faham?
27. Fahimna - kami telah faham.
28. Ana aidon - saya juga.
29. Zauj - suami
30. Zaujah - isteri.

Setakat ini saja dulu. Sekian. :-) =)

Sunday, 19 May 2013

HECTIC WEEKS

Assalamualaikum wbt...:-) 
In two weeks time, the new semester will be starting...oh nooooooooooooooo!!!!! 2months of holiday is going to end soon....very very very soon........get it??? :'(
  how fast the time flies! and yeah, the clock is envy with me I guess! and the month of Ramadhan is also around the corner...can't wait for it and Tarawikh prayer...hehe... (:

and now I'm running out of time...I need new stuffs for this new semester....I didn't make any shopping yet... :'/

I have to settle it by this weekend cause on the next weekend I'm going for a vacation to KOREA!!!! ^_____^    *please be jealous of me...hihi*

a day back from my vacation, I've to register in UiTM Lendu...my schedule is too pack! oh I just can't imagine how I'm going to face these HECTIC WEEKS!

I'll be extremely exhausted...I hope that there will be some time for me to rest. May Allah ease everything...:D

Okay, I'll stop here. keep calm & enjoy the last two weeks of semester break.
May peace be upon you. =)