Tuesday, 30 April 2013

PESTA BUKU

Assalamualaikum wbt semua...:)
Untuk isu kali saya nak cerita sikit la tentang "Pesta Buku Antarabangsa." Sudah tentu ramai yang tertarik dengan pesta buku terutama bagi mereka yang bergelar "ulat buku." hehe...:)

Pesta buku ini diadakan di PWTC, Kuala Lumpur yaang berlangsung dari 26/4 - 5/5.
Seminggu tu...lama kot...hihi..tapi yang sedihnya, saya tak berpeluang untuk ke sana sebab duk jauh sangat...#KEDAH...sobssss....:'(

Sedih jugak la sebab teringin sangat nak pergi sana. Ada la beberapa buku yang saya teringin sangat-sangat nak beli. Antaranya buku ini:
 

Bagi mereka yang mengenali Hilal Asyraf, pastinya menginginkan novel terbaru dari beliau. okay...cerita dia lagu nie...novel Simfoni Cinta ini hanya dijual melalui "online." Saya mempunyai beberapa koleksi buku beliau.

Okay, dipendekkan cerita, buku ini dijual secara umum di pesta buku ini memandangkan saudara Hilal ada membuka "booth" di sana. Nak dijadikan cerita, secara tiba-tiba ada seorang kawan saya tanya adakah saya benar-benar berminat dengan novel ini. Saya pun kata "mestilaaaaaaa."

Dan kawan saya tu menawarkan untuk membeli novel ini untuk saya. Hari ini kawan saya pergi la ke PWTC. Mungkin rezeki saya la kot, kawan saya cakap, "weyh, aku sampai ja kat booth Sinergi Ilmu tengok-tengok saudara Hilal dah ada dekat situ." 

Alhamdulillah, kawan saya dah belikan novel ini untuk saya. Tapi naik semester baru nanti baru la boleh baca. Lagi satu, kawan saya berjaya dapatkan autograf dia jugak..terima kasih banyak-banyak Nurul Hanis Izzati. :')




Nama saya dah jadi "Nazeefa Jamil". haha...dah terkeluar tajuk...hmmm....tapi tak pa..bukan senang nak dapat "signature" seorang novelis tau..bersyukur laa...:D

Sekian.

Sunday, 28 April 2013

ISTANBUL AKU DATANG (BHGN 2)

Sepertimana yang telah dijanjikan semalam, saya akan menyambung untuk menceritakan pengalaman saya ketika bercuti di Istanbul.

Setelah menempuh penerbangan selama 10 jam 30 minit, akhirnya kami selamat mendarat di "Ataturk Airport" lebih kurang pada jam 5.30 pagi waktu Turki dan 10 pagi waktu Malaysia. Alhamdulillah rombongan kami tidak mengalami sebarang masalah ketika melalui pemeriksaan oleh pihak imegresen. Ketika itu suhu di Istanbul adalah lebih kurang 15-16 darjah celcius. Tidak terlalu sejuk. Biasa-biasa sahaja.

Kedatangan kami disambut oleh pemandu pelancong kami, Ensar Islamoglu. Perjalanan diteruskan lagi dengan menaiki bas ke Bursa, Turki. Suatu ketika dahulu, Bursa juga merupakan ibu negara Turki. Perjalanan mengambil masa kira-kira 4 jam. Negara Turki terbahagi kepada Turki Asia dan Turki Eropah. Oleh itu, Bursa terletak di sebelah Turki Asia.


Saya sangat tertarik dengan "tagline" ini (Istanbul, the only place in the world where you can walk from asia to europe). Ya, memang benar sekali. Untuk ke Bursa, kita harus melalui Selat Bosphorus. Sebab apa? Seperti mana yang telah saya nyatakan sebelum ini, Turki terbahagi kepada dua. Kami menginap di sana untuk satu malam sahaja.



Kami dibawa bersiar-siar di sekitar Bursa. Kawasannya agak bergunung-ganang. Yang berdiri di tengah-tengah itu ialah pemandu pelancong kami. Seorang yang agak "sporting". Dia tidak penat melayan karenah ahli rombongan kami.

Dipendekkan cerita, keesokkannya kami dibawa kembali ke Istanbul. Kami menginap disana selama tiga malam. Salah satu tempat yang benar-benar ingin saya lawati ialah Masjid Biru. Alhamdulillah, hasrat saya untuk ke sana tercapai jua.




Ini merupakan pintu masuk Masjid Biru. Kawasan di sekelilingnya amatlah luas. Dipenuhi dengan pelancong-pelancong dari seluruh pelosok dunia.

Menurut cerita oleh pemandu pelancong tersebut, pendidikan di Turki semuanya adalah percuma. Terdapat 260 universiti di Istanbul dan 60 daripadanya adalah swasta. Tidak dinafikan pemandangan di Istanbul sangatlah menarik. Tidak dapat diungkap dengan kata-kata.



Salah satu daripada universiti yang terdapat di sana.



Inilah dia Hagia Sophia. Sebelum menjadi masjid, Hagia Sophia merupakan gereja bagi umat empayar Kristian Timur (Byzantine) yang dibina oleh Constantius. Hagia Sophia atau Aya Sofia dalam bahasa Turki adalah sebuah bangunan bekas gereja dan masjid, dan sekarang adalah sebagai muzium.

Di samping itu, kami juga dibawa ke Topkapi Palace. Di sini tersimpan benda-benda sejarah peninggalan kekuasaan Islam.



*gambar ini dicuri dari en google. maaf la, gambar yang diambil sendiri tak ingat letak kat mana. hmm..*



Dua orang budak nie sangat comel k. Pertama kali melihat mereka membuatkan saya rasa macam " kan bes kalau ada adik yang secomel ini..waaaa". Anak-anak Turki ini dipakaikan sebegini dan dibawa menziarahi makan Nabi Ayub Al Ansari sebagai adat sebelum dikhatankan.

Sebenarnya antara tempat yang wajib dilawati juga ialah "Spice Market." Di situ pelbagai jenis rempah ratus dijual sama ada penduduk tempatan mahupun pelancong. Ketika rombongan kami memasuki ke dalamnya, penjual-penjual memanggil kami " Malaysia Malaysia Malaysia"..."mari mari murah murah"..haha...saya tergelak melihat karenah mereka. Bagaimana mereka mengenali kami? Haaa...sebab kami semua memakai "nametag" masing-masing dan di situ terteranya bendera Malaysia. Menarik bukan? 

Tempat terakhir yang wajib dilawati sebelum pulang ialah "Grand Bazaar." Tempat membeli-belah.



Ini ialah ibu bapa saya. Di dalam bazaar ini terdapat lebih kurang 4000 kedai. Masa yang diberikan oleh pemandu pelancong kami hanyalah 2 jam. Memang tak sempat la kalau nak tawaf satu bazaar. Hehe.. Jadi, kami beli apa yang patut sahaja. Oh ya! mata wang Turki disebut sebagai "Lira."

Seterusnya, kami menikmati makan malam di sebuah tempat yang agak istimewa. Makanan yang wajib anda makan sekiranya ke Istanbul ialah kebab ikan. 
Lebih kurang macam ni la tempat makan kami. Nampak biasa-biasa saja, tapi sebenarnya ia luar biasa. #eh

Pengembaraan kami ke Turki terhenti setakat ini sahaja. 4 hari berada di sana membuat saya berasa untuk ke sana lagi jika diberi peluang sekali lagi. Sungguh tidak puas.


Sekitar jam 6.30 petang kami dibawa semula ke lapangan terbang untuk meneruskan perjalanan kami. Ketika itu tidak digambarkan betapa beratnya hati untuk meninggalkan Turki.

Sekian sahaja sedikit coretan mengenai pengalaman saya yang dapat dikongsikan kepada para pembaca. Lebih kurang tu halalkan saja k. hehe...secara jujurnya saya pun dah tak berapa ingat kenangan-kenangan di sana. mintak maaf la ye. Assalamualaikum. :-**

Saturday, 27 April 2013

ISTANBUL AKU DATANG (BHGN 1)

Assalamualaikum wbt...:)
Untuk isu kali ini, izinkan saya untuk berkarya dalam bahasa Melayu pula...cewahh..bajet gila..hihi...:p

Berbalik kepada tajuk yang asal. "Istanbul Aku Datang." Jadi, saya pasti sudah ramai yang menonton filem ini. Sebenarnya perkara apakah yang menyebabkan anda tertarik untuk menontonnya? Adakah disebabkan perkataan "Istanbul" itu sendiri? Biarkan anda yang menentukan jawapannya.

Jadi, pada isu kali ini saya bukannya hendak mengupas mengenai filem ini dengan lebih lanjut. Tidak sama sekali! hehe...fuhh...suspens~

Di sini saya ingin berkongsi sedikit pengalaman saya ketika menjejakkan kaki ke bumi Istanbul. Dengan izin Allah, pada Mei tahun lepas saya sekeluarga telah berpeluang untuk bercuti di Istanbul, Turki. Ini merupakan kali pertama kami bercuti di luar negara. 

Saya berasa begitu teruja sekali mendapat tahu mengenai berita ini. Kata seorang kenalan, Turki merupakan sebuah negara yang bersejarah. Oleh itu, lebih elok jika kita membuat sedikit kajian mengenai latar belakang Turki sebelum bertolak ke sana.

Kebetulan pada ketika itu, terdapat sebuah agensi pelancongan yang mengiklankan mengenai pakej ke Istanbul. Harga yang ditetapkan begitu berpatutan sekali. Kami ke sana menaiki penerbangan "Turkish Airlines."


Oh ya! lupa nk bagi tau sesuatu...apakah itu?? haaaaa...kalau orang Malaysia nak ke Turki menaiki penerbangan ini, maka mereka haruslah menaikinya dari "Changi Airport", Singapura. sebab apa? Sebab airline nie tak ambil penumpang dari Malaysia..tak tau la kenapa...hmm..ayat tak boleh formal lagi ka?? hihi...



Jadi, kami tiba di "Changi Airport" 4 jam sebelum waktu berlepasnya ke Istanbul.


Penerbangan kami ialah pada pukul 11.50 malam. Sementara menunggu kami sempat berbual-bual bersama ahli rombongan kami yang lain-lain. 



Sementara memasuki ke gate pelepasan, kami sempat lagi bergambar...huhu...yang dua orang tu adik-adik saya...Nadia dan Nabila...:)


15 minit sebelum penerbangan, kami menerima arahan untuk memasuki ke dalam. Saya ditakdirkan untuk duduk bersama ibu saya. Kapal terbang  tersebut memuatkan 200++ penumpang.


Depa dua ni memang geng. Tengok-tengok dapat pulak duduk sekali. Hmmm...warna tudung pun sama..haih..=_=




Beginilah keadaan di dalam kapal terbang ketika kami memasukinya. Penerbangan ke Istanbul mengambil masa 10 jam 30 minit. Fuhhh!!! lama gila kan?? 8000km kot... Sakit habis badan duk dalam kapal tu..dah tak boleh nk gerak mana-mana...ada sorang pramugara tu muka iras-iras Maher Zain kot....haha...besa la..orang Turki kan? tinggi pulak tu..perrgghh!! *okay, lebih2 sangat dah tu*




Inilah makanan yang dihidangkan kepada kami semasa dalam penerbangan. Makanan dihidangkan sebanyak 2 kali. Sedap tu...tapi kalau makan banyak-banyak, muak jugak..sebab tak biasa kan..

Semasa dalam penerbangan, saya terlihat suatu keajaiban Allah SWT. Pemandangan di sebelah kanan saya pada ketika itu gelap dan di sebelah kiri pulanya cerah. SubhanAllah! tapi sayangnya, saya tidak sempat untuk mengambil gambar tersebut. Ketika itu tinggal lagi lebih kurang satu jam sebelum kami mendarat di "Istanbul Ataturk Airport."

Setakat ini sahaja dahulu. Nantikan post saya yang seterusnya. ^__^

Wednesday, 24 April 2013

MR MIDNIGHT

Good evening everybody! 
I wanna ask, what comes out of your mind once you read out the topic??
             
                                      " MR MIDNIGHT"

Does it sound scary? will it increase up your adrenaline?  o_O

                   

Am I gonna write about ghost? do you think so? or my experience facing a ghost?
aaahhhhh!! many more questions will be playing in your mind...hmm..okay, stop it there.

what you're thinking of are definitely wrong! I am not going to write about ghost! no! no! no!

Actually it's all about my books....yeah! repeat it again...BOOKS! so, there's nothing to be scared of..hihi..

what? you don't believe it? here I'll show some of my collections..:)







I have more collections actually..once I was a big fan of "MR MIDNIGHT". It was introduced by my friend that was around in the year 2006...at that time I was still in the primary school, studying in year 6.

Whenever there's new series came out, I was really eager to buy them..you can get those collections from MPH or POPULAR bookstore and nowadays it is available in Malay language too.

So, I think that's all for this time. Hope you'll enjoy ^__^ Gonna see you again later peeps..XD
Assalamualaikum..:')

Tuesday, 23 April 2013

RELAY CARNIVAL

Assalamualaikum wbt..:)

In this entry I wanna share regarding relay carnival that was held in SMK Ibrahim a fortnight ago. 
okay..forget to tell something...I entered in that school for 6 months only...before I entered UiTM, I continued my studies in form 6..

Actually my friends invited me to join with them..it was them who were excited to meet me...I didn't meet them for almost 3 months since I entered UiTM..I promised to visit them during my semester break and I make it come true! yeay!!!

okay okay! back to the main topic...hihi..."Relay Carnival." It was an annual activity of my former school...and soooo I joined the activity by giving support to my class. So here are some pictures that I managed to snap..


don't this banner looks beautiful?? they make it in one night...I was like.......in one night only?? fantastic!



and these are my girl friends....but, it's not complete...someone is missing...:'(


they managed to collect silver medals...hey! congrats guys! #6PA1


we are one happy family! they're are awesome friends to me! *stole this picture from my friend's twitter*

Sorry for the quality of the pictures. Captured them all using my phone.

I suppose this is the end, see ya later peeps. Bye2...:-*



Monday, 22 April 2013

  NIGHTMARE >.< 
  
      Thirteen twelve. The date that will remain as a history throughout my life. On that fine morning, we were returning home after visiting a family friend who was battling with cancer disease at HUKM. It was in the year 2003 and I was 9 years old then. 10 years had passed but it is still a nightmare for me.


      Two days before that, my father drove us to KL. Together with us were my grandparents. There were 7 of us travelling to KL including my mother and my two little sisters who were seven and four years old. It was my grandfather who wanted to meet his adopted son who was suffering with cancer at his final stage. He was a doctor.


We left our hometown late in the afternoon. We sang all the way and made hell of noises. My grandfather scolded us and we laughed. I remembered my grandfather was fasting on the sixth day of the month of Syawal. That day, we reached my uncle’s house in Bukit Beruntung at around 9p.m. After taking our dinner and performing the Isya’ prayers, we went to sleep. The next morning, we went to HUKM to visit Dr Anis Ahma my grandfather’s adopted son.

My grandfather was very eager to see him as they had not met for the past few years. As soon as my grandfather saw him, tears rolled down his cheeks. He looked like a skeleton. He was just able to blink his eyes. Outside the ward, my grandfather told us that this was his happiest moment because his wish to see his adopted son was fulfilled. He even told us that the main reason he came down to Bangi was to visit Dr. Anis. My parents were also happy to satisfy my grandparents.

After that, we went to my cousin’s house in Klang and spent the whole day there. After dinner, we returned to my uncle’s house. It was already 1.00a.m. when we went to bed.
The next morning, my grandfather ordered us to get ready for home. He was in a hurry as if something was going to happen. He looked very cheerful. We took a family photo before we left for home. 

After two hours of driving, my father complained of being sleepy. He asked for some water from my mother to wash his face. He did that for a few times. At that time, my grandfather had gone to sleep. Before that he was complaining of backache due to his spinal injury. 

Suddenly, we felt like the car shaking. It was only 200 meters away from the toll plaza. (Now, it had been closed) All of us began to scream. In a moment, I felt like the car was flying. I could hear a loud sound as if it crashed into something and then the car turned turtle.

All of us were crammed in the car. I didn’t know what happened after that. When I was conscious, I found myself lying on the hospital bed. I had a broken arm. I saw a lot of family members and friend gathering in the hospital. I was told that we met with an accident and the seven of us were injured.

 My father and grandmother were admitted in the high dependency unit in the Ipoh General Hospital. And the saddest thing was that I had lost my beloved grandfather due to his head injury. I couldn’t believe it and I couldn’t accept it, but Allah, the most Gracious and the most Merciful God has already fated it. Innalillahi wainna illaihi raajiuun. My grandmother, who was seriously injured, passed away 7 years later on 11/12/2010. I will never get a love from my grandparents again. The month of DECEMBER will always be a NIGHTMARE for me. 

p/s: Al-Fatihah to my grandparents...I really3 miss them :'(
      sorry for the long entry

WELCOME!

Assalamualaikum wbt...:)

So, let me introduce a bit about myself. my name is Nazifa bt Jamel. gonna turn 19 years on this 5th May...and yeah! it will be on the election day.. that means the whole country will celebrate my birthday!!!!*chicken dance* errmm...okay..it's too over..:P

I'm from Sungai Petani, Kedah..this is my first time blogging and I feel a bit nervous..huh! *breathe in, breathe out*

why I created a blog? I wanna improve my writing skills both in English and Malay. before this many of my friends suggested me to create a blog...I took a looooonnnggggg time thinking of it..huhu...okay, I'll stop here first..

p/s: sorry if this post is a bit boring. In shaa Allah day by day I'll improve my writing. bye2...:')