Thursday, 10 October 2013

SEMESTER DUA TIBA KE PENGHUJUNGNYA!

Assalamu'alaikum wbt semua...:)
Tanpa disedari dah 3 bulan saya nak menulis rupanya...Asif jiddan, sebab tak sempat nak kemas kini blog yang dah berhabuk nie. *sapu sikit dengan bulu ayam* okay, tak berhabuk dah.. ^___^

Alhamdulillah kerana masih diberi peluang dan kesempatan untuk melihat dunia. Isikan setiap saat anda dengan perkara yang berfaedah ya!

Alhamdulillah juga kerana hari ni saya sudah menamatkan peperiksaan akhir untuk semester dua sebagai pelajar komunikasi dan media (masscomm) bagi sesi Jun2013 - Okt2013 di Lendu, Melaka. Ya Allah! seronoknya dah habih exam...rasa ringan sangat otak.

Cuti semester yang diberi selama sebulan setengah akan digunakan dengan sebaiknya, in shaa Allah. Awat taktau rasa berat sangat hati nak tinggalkan kawan-kawan?? hmmm...mana tidaknya, dah setahun kot berkawan dengan depa semua...susah senang dikongsi bersama.

Alhamdulillah, Allah memudahkan semua urusan sepanjang 2 semester aku berada di Lendu...pejam celik, pejam celik, dah setahun rupanya aku tuntut ilmu kat bumi Lendu, Melaka nieee...ya, SETAHUN!! wahhhh!  ya, terlampau banyak pengalaman pahit, manis, tawar, masin yg dikongsi dgn sahabat-sahabat...syukran atas semuanya. Tak lupa jugak kepada senior-senior yang dah grad tu...kenangan bersama takkan dilupakan, in shaa Allah...bak kata omputih "keep in touch"..hehe..

 Di kala berada jauh daripada keluarga, sahabatlah yang menjadi peneman hidup...kawan sebilik, kawan sekelas, kawan sekursus, kawan kursus-kursus lain, dan pensyarah  yang banyak menolong aku..Terima kasih lagi sekali!

p/s : esok balik ghumah (rumah)...dah 2 bulan tak balik Kedah sebab takdak cuti panjang...Allahu..betapa rindunya aku kat negeri kelahiran dan tempat aku dibesarkan tu..takpa2, esok da nak balik.keterujaan nak balik nie, Allah saja yang tahu...ceq ghindu suasana Sungai Petani, Kedah.. :)

Tuesday, 9 July 2013

RAMADHAN!

AHLAN WASAHLAN YA RAMADHAN AL-MUBARAK !

Alhamdulillah dengan izin Allah SWT, kita dapat bertemu lagi dengan bulan yang mulia ini.
Sudah pasti ramai yang ternanti-nanti akan kehadiran bulan yang mulia ini. Alhamdulillah! Alhamdulillah! Alhamdulillah! ^_________^
Berapa ramai daripada kita yang berasa teruja dengan kedatangan bulan Ramadhan?


Marilah sama-sama kita gunakan kesempatan yang ada ini untuk mempertingkatkan amalan ibadah kita.
Di sini saya ingin berkongsi antara amalan sunnah Ramadhan:
1. Mengutamakan sahur.
2. Menyegerakan berbuka puasa.
3. Berdoa sepanjang puasa dan ketika berbuka.
4. Menjauhkan diri dari perkara-perkara yang bertentangan dengan ibadah puasa.
5. Menggandakan amalan membaca Al-Quran.
6. Mendirikan solat sunat Tarawikh.
7. Menggiatkan beribadah 10 terakhir Ramadhan.
8. Memberi makanan kepada yang berpuasa.
9. Bermurah hati dan banyak menderma.

Seperti yang kita ketahui, Ramadhan mempunyai 3 fasa.




Jadikan bulan Ramadhan sebagai permulaan untuk kita semua berubah menjadi lebih baik, in shaa Allah.

Untuk lebih mengetahui mengenai kebaikan bulan Ramadhan, boleh rujuk di link ini:
(Pesta Ibadah oleh Anwar Hadi & Aiman Azlan)

Sekian sahaja untuk kali ini. Selamat menjalani ibadah puasa. Semoga ibadah kita sepanjang bulan ini diterima oleh Allah SWT, in shaa Allah. Ma'assalama waaillalliqa'. (':

Thursday, 27 June 2013

FROM KOREA WITH LOVE! (PART 3)

Day 5 (6/6/2013) : Kami dibawa untuk melawat ke Presidential Blue House...tapi dapat tengok dari luar sahaja, sebab dikawal ketat oleh polis. Blue House nie lebih kurang macam White House di Amerika la..tempat presiden bersidang. Kebetulan masa tu ada hari peringatan terhadap tentera-tentera Korea yang terbunuh semasa peperangan. Jadi, seluruh bandar Seoul dikawal oleh polis.



Setelah itu kami melawat pula ke Gyeongbok Palace..tempat bersejarah la kiranya nie..nasib baik pemandu pelancong kami pandai bercerita serta menarik perhatian kami semua..:)



Menurut pemandu pelancong kami, istana ini merupakan salah satu istana yang tercantik di Korea pada suatu ketika dahulu dan pada 30 tahun dahulu air di tasik tersebut akan membeku pada musim salji...hmmm...menarik bukan?

Tidak lama selepas, kami terus menuju ke The National Folk Museum of Korea. Di sini ada menceritakan kisah-kisah masyarakat Korea pada zaman dahulu..kebanyakkan adalah cerita karut...kepercayaan masyarakat Korea nie pelik-pelik sangat laa...hmmm -..-




Pada sebelah petang pula, kami dibawa untuk membeli-belah di Myeuongdong Market..dekat sini boleh la beli buah tangan untuk keluarga..harganya agak berpatutan..kebanyakkan produk Korea berjenama Samsung.




Dan kalau menurut adik saya la kan, artis-artis Korea banyak yang suka shopping dekat Myeuongdong Market nie..jadi masa tengah shopping tu, adik aku memang tak boleh duk diam..matanya asyik meliar ke sana ke mari...hoho...




Suasana di Myeoungdong Market..kami meluangkan masa sekitar dua jam di sana..memang penat berjalan, tapi seronok! ^___^ Yang menariknya, masa tengah duk shopping tu ada seorang makcik Korea nie tarik tangan aku..rupanya nak bergambar...kami kan pelancong...heeee....(:-



Dah penat berjalan, tibalah masanya untuk kami ke restoran untuk makan malam.



Makanan yang paling tak boleh dilupakan ialah roti nan..teramatlah sedap! roti nan kat Malaysia pun tak sesedap di Korea..tapi restoran nie banyak hidang sayur..mungkin ramai pelancong "vegetarian" kot. Selesai ja makan, terus balik hotel..tiba masanya untuk kami mengemas semula semua barang dan tidur. Zzzzzzz

Day 6 (7/6/2013) : Jam menunjukan 4.00 pagi...melompat daripada katil...nak mandi, solat Subuh dan simpan semua barang.



Suasana pada jam 5.30 pagi dari tingkap bilik hotel.  Seawal jam 6 pagi kami bertolak ke Incheon..ya, bakal meninggalkan bumi Korea dan pulang ke Malaysia..melalui saat-saat yang amat menyedihkan..:'(((((



Sarapan terakhir di Korea sebelum bertolak ke lapangan terbang. Dan akhir sekali, tepat jam 8 pagi waktu tempatan, kami check-in di Incheon Airport.

Walau macam mana pun, Malaysia jugak di hatiku..bak kata pepatah hujan emas di negara orang, hujan batu di negara sendiri..hehe..




Annyoenghaseyo Korea! semoga diberi kesempatan untuk ke sana lagi, in shaa Allah.

Berakhir sudah coretan saya mengenai percutian ke Korea. Selamat membaca dan sehingga bertemu lagi. Assalamualaikum. (':

Wednesday, 26 June 2013

FROM KOREA WITH LOVE! (PART 2)

Day 3 (4/6/2013) : Kami bangun seawal jam 7 pagi..gara-gara tak lalu nak makan makanan Korea, kami telan maggi ja..:( 
Perjalanan diteruskan lagi untuk menuju ke SEOUL!!!! yeay! tapi sebelum itu kami dibawa ke MBC "korean drama filming site". Di sinilah drama-drama Korea menjalani penggambaran mereka.


Menurut pemandu pelancong, kami merupakan kumpulan pertama dari Malaysia yang dibawa ke sini...kiranya nie tempat "outdoor shooting" la. Makan tengahari kami pada hari tersebut ialah di sebuah restoran citarasa Siam.

Kami dihidangkan dengan sayur kubis, ikan tiga rasa, tomyam kung dan telur dadar...memang kena sangat dengan selera kami...Alhamdulillah..baru la puas makan..siap tambah nasi lagi.


Selesai saja makan, kami terus menuju ke sebuah taman tema yang dikenali sebagai Everland Theme Park...keluasannya adalah lebih kurang tiga kali ganda daripada Universal Studio Singapore (USS).



Saya bersama-sama ibu dan adik bongsu..kami diberi masa hanya dua jam untuk diluangkan di sana. Mempunyai tujuh zon utama, namun kami hanya sempat bermain di satu zon sahaja.




Dan ini ialah "Four Season Garden". Secara kebetulan semasa kami ke sana terdapat perarakan bersempena festival musim bunga...memang meriah!



Tahukah anda haiwan apakah ini? nampak macam harimau pun ada kan? haiwan ini dipanggil sebagai "liger". ya, hasil gabungan tiger + lion = liger...hidup solo sebab satu ekor nie ja yang wujud di Korea..dan kalau tak silap saya, pemandu pelancong cakap di Afrika ada 19 ekor liger. Setelah dua jam berlalu, kami meneruskan perjalanan ke Seoul untuk bermalam di sana.

ANNYEONGHASEYO SEOUL!!!! ^____________^


Day 4 (5/6/2013) : Sarapan pagi di sebuah restoran muslim tempatan...makanan pakistan dihidangkan semuanya dan bersesuaian dengan selera kami semua, alhamdulillah..(:



Pagi itu kami dibawa ke tempat pembuatan Kimchi..kami juga diberi peluang untuk menghasilkan Kimchi dengan air tangan masing-masing.

Saya sekeluarga rasa bertuah dengan peluang yang diberikan ini...tapi saya buat tak berapa jadi..sobssss...:'(
Selesai saja membuat kimchi, kami berkesempatan untuk memakai pakaian tradisional Korea yang dipanggil 'Hanbok'...ini merupakan saat-saat yang paling dinantikannnnn...heeee...(-:


Cantik kan kan kan?? huhu..pakaian nie hanya dipakai dalam upacara rasmi sahaja..sangat selesa..dah jadi macam keluarga diraja Korea pulak..opsss!  :P

Saya bersama-sama adik dan juga pemandu pelancong kami, Miss Micky yang sangat laaaaa sporting...rindu kat dia kot..^^ macam biasa, makan tengah hari kami ialah di restoran pakistan...memang tak banyak restoran halal di Korea sebab penduduk Islam di sana hanyalah sebanyak 30000 orang. Kami menunaikan solat Zuhur di Central Itaewon Mosque, satu-satunya masjid yang wujud di Korea. Masjid ini hanya memuatkan 800 orang dalam satu-satu masa.



Terletak di puncak bukit, menyebabkan kami terpaksa mendaki untuk sampai ke puncak. Sangat memenatkan namun berpuas hati dapat melihat masjid di negara orang. Kami meluangkan masa kira-kira sejam di sana dan seterusnya melawat ke madrasah yang terletak bertentangan dengan masjid tersebut.



Usai menunaikan solat, kami terus ke Dongdaemun market untuk membeli belah..tapi tak banyak sangat barang menarik kat sana. hmm...:'/
Pada sebelah petangnya, kami dibawa ke Seoul Tower..yeah! salah satu mercu tanda yang sangat terkenal di Korea. Banyak kot budak Korea yang comel-comel kat sana..geram tau tengok! jadi, kami pun mengambil kesempatan untuk bergambar bersama mereka. hihi...;-)



Dan seterusnya kami ke restoran untuk makan malam dan terus ke hotel.






Suasana ketika makan malam di restoran. makan ala-ala pakistan, tapi menu lain la..huhu..dan lepas tu balik hotel dan tidur..ZZzzzzzz...^^

Nantikan sambungnnya dalam bahagian ketiga, in shaa Allah..selamat membaca! :D :)

Tuesday, 25 June 2013

FROM KOREA WITH LOVE! (PART 1)

Annyenghaseyo! waaaaa...da lama tak update blog...dan tetiba cakap korea pulak..hikssss...:P

Alhamdulillah seminggu sebelum semester baru bermula, saya sekeluarga berkesempatan untuk bercuti di Korea...memandangkan agak sukar untuk mencari makanan halal di sana, kami telah memilih pakej Tabung Haji Travel sebagai agensi pelancongan ke sana..tahap kehalalalannnya telah diiktiraf di peringkat antarabangsa.

Day 1 (2/6/2013) : kami seramai 27orang berkumpul di KLIA seawal jam 7pagi dan bertolak dari KLIA pada jam 9.30 pagi menaiki penerbangan Cathay Pacific...penerbangan ke Hong Kong mengambil masa selama lebih kurang tiga setengah jam dan transit di sana selama sejam sahaja..penerbangan diteruskan ke Incheon Airport selama lebih kurang tiga setengah juga. Kami selamat mendarat di Incheon Airport sekitar jam 6 petang waktu Korea dan 5 petang waktu Malaysia.Ketibaan kami disambut oleh pemandu pelancong, Miss Micky. Kami bermalam di bandar Incheon.



Day 2 (3/6/2013): Kami bangun seawal jam 3.30pagi untuk menunaikan solat Subuh..ya! 3.30 pagi! awal gilaaaaa kan? tapi lepas tu sambung balik tidoq...heee...bangun pulak pukul 7pagi..

Suasana sekitar jam 6 pagi..pada ketika ini suhu adalah sekitar 17-18 darjah celcius...sangat sejuk! perjalanan diteruskan ke Nami Island yang mengambil masa dua setengah jam dari Incheon. Nami Island suatu ketika dahulu merupakan tempat penggambaran filem 'Winter Sonata'. Kalau musim salji, memang cantik la tempat nie..tapi kami pergi nie musim panas, tak kena masa..heeee...(':


Tetiba nampak papan tanda tulisan berbahasa Melayu di Nami Island..bendera kita pun berkibaran kat sana tau...waaaaa...rasa bangga kot..


Seterusnya kami menikmati makan tengah hari di sebuah restoran muslim..menariknya di situ, telah disediakan ruang solat juga..:)

Nampak menarik bukan? secara jujurnya saya tak boleh nak telan pun..:'/ Seterusnya kami dibawa melawat ke Teddy Bear Farm.
Di sini cuma ada pameran teddy bear..comel-comel belaka..heee..dan pada hari tersebut kami bermalam di Hanhwa Resort, Mount Seorak, Korea.

Tidur cara Korea..hamparkan tilam di lantai dan tidur..^_^

Setakat ini sahaja dahulu..nantikan sambungnya nanti..:-)

Tuesday, 21 May 2013

BAHASA SYURGA

Assalamualaikum wbt....^___^

Bahasa syurga merupakan bahasa yang sangat menarik untuk dipelajari. Malangnya, tidak ramai yang tertarik untuk mempelajari bahasa yang indah ini.

Saya pun baru saja menjinakkan diri nak belajar bahasa syurga . hehe...tak la pandai mana sangat pun...baru belajar yang asas sajo...Jadi untuk entry kali ini, saya nak kongsi sedikit perkataan-perkataan asas bahasa Arab ini...kalau ada yang salah, mohon dibetulkan..sama-sama kita kongsi ilmu Allah...=)

1. Salam ukhuwah fillah - salam persahabatan kerana Allah.
2. Ukhti - kakak atau saudara perempuan.
3. Akhi - abang atau saudara lelaki.
4. Assif jiddan - saya minta maaf.
5. Syukran -terima kasih Afwan - sama-sama.
6. Ukhuwah fillah abadan abada - persaudaraan kerana Allah selama-lamanya.
7. Fa'iza 'azamta fatawakkal'alallah - setelah kamu berzaman maka bertawal lah.
8. Syafaakallah - moga Allah menyembuhkan awak (lelaki)
9. Syafaakillah - moga Allah menyembuhkan awak (perempuan)
10. Taffadhol - silakan
11. Jazakallahu khairan kathira- semoga Allah memberi/menambah kebaikan yang banyak kepadamu.
12. Sobahalkhair - selamat pagi.
13. La Tahzan Innallaha Ma'ana - Janganlah bersedih, sesungguhnya Allah bersamamu.
14. Na'am - Ya/betul.
15. Ma'as salamah- selamat tinggal.
16. Barakallahu fikh - semoga Allah memberkati kamu.
17. Da'ie - pendakwah.
18. Innallaha ma'ana - sesungguhnya Allah bersama kami.
19. Sanah helwah - selamat hari lahir.
20. Waseem - kacak.
21. Laila/ lailatul saidah - selamat malam.
22. Bittaufiq wannajah - semoga kamu mencapai kejayaan.
23. Ma fi musykillah - tiada masalah.
24. La aadri- saya tak tahu.
25. Ilalliqa' - moga bertemu lagi.
26. Fahimtum - adakah anda faham?
27. Fahimna - kami telah faham.
28. Ana aidon - saya juga.
29. Zauj - suami
30. Zaujah - isteri.

Setakat ini saja dulu. Sekian. :-) =)

Sunday, 19 May 2013

HECTIC WEEKS

Assalamualaikum wbt...:-) 
In two weeks time, the new semester will be starting...oh nooooooooooooooo!!!!! 2months of holiday is going to end soon....very very very soon........get it??? :'(
  how fast the time flies! and yeah, the clock is envy with me I guess! and the month of Ramadhan is also around the corner...can't wait for it and Tarawikh prayer...hehe... (:

and now I'm running out of time...I need new stuffs for this new semester....I didn't make any shopping yet... :'/

I have to settle it by this weekend cause on the next weekend I'm going for a vacation to KOREA!!!! ^_____^    *please be jealous of me...hihi*

a day back from my vacation, I've to register in UiTM Lendu...my schedule is too pack! oh I just can't imagine how I'm going to face these HECTIC WEEKS!

I'll be extremely exhausted...I hope that there will be some time for me to rest. May Allah ease everything...:D

Okay, I'll stop here. keep calm & enjoy the last two weeks of semester break.
May peace be upon you. =)

Thursday, 16 May 2013

16MAY2013

Assalamualaikum wbt everybody!  yeah, I'm back!
hope that all my buddies are in good condition..nowadays, the weather are unpredictable..>.<
please take care of your health! (:

First of all, I would to wish Happy Teacher's Day to all the teachers in Malaysia especially to those who had been teaching me starting from SK Taman Ria, SMK Convent Father Barre, SMK Ibrahim and also to my lectures in UiTM Lendu. Thanks a lot for teaching me formally or non-formally. (=

16th of May is the special date in my family...you know why?? hehe...-:p

While all teachers in the whole country celebrate Teacher's Day including my mom, my father celebrates his birthday. There's 2 celebration in one day! And for me it's very special...both my parents celebrate different occasion on the same day...is it right occasion?? heeee...I'm not pretty sure...*peace* =_=

And these are some presents that my mom received from her students.

there are mugs, pens, frame, cupcake and many more...=)

After Maghrib prayer, we decided to celebrate teacher's day and my father's birthday at The Manhattan Fish Market, located in Amanjaya Mall. and yeah, I've really enjoyed spending precious time with my family. It's the best moment ever in life. :-*

So, I think that's all. It's just a short entry...hehe...xD
Till we meet again peeps! May peace be upon you... ^___^

Tuesday, 30 April 2013

PESTA BUKU

Assalamualaikum wbt semua...:)
Untuk isu kali saya nak cerita sikit la tentang "Pesta Buku Antarabangsa." Sudah tentu ramai yang tertarik dengan pesta buku terutama bagi mereka yang bergelar "ulat buku." hehe...:)

Pesta buku ini diadakan di PWTC, Kuala Lumpur yaang berlangsung dari 26/4 - 5/5.
Seminggu tu...lama kot...hihi..tapi yang sedihnya, saya tak berpeluang untuk ke sana sebab duk jauh sangat...#KEDAH...sobssss....:'(

Sedih jugak la sebab teringin sangat nak pergi sana. Ada la beberapa buku yang saya teringin sangat-sangat nak beli. Antaranya buku ini:
 

Bagi mereka yang mengenali Hilal Asyraf, pastinya menginginkan novel terbaru dari beliau. okay...cerita dia lagu nie...novel Simfoni Cinta ini hanya dijual melalui "online." Saya mempunyai beberapa koleksi buku beliau.

Okay, dipendekkan cerita, buku ini dijual secara umum di pesta buku ini memandangkan saudara Hilal ada membuka "booth" di sana. Nak dijadikan cerita, secara tiba-tiba ada seorang kawan saya tanya adakah saya benar-benar berminat dengan novel ini. Saya pun kata "mestilaaaaaaa."

Dan kawan saya tu menawarkan untuk membeli novel ini untuk saya. Hari ini kawan saya pergi la ke PWTC. Mungkin rezeki saya la kot, kawan saya cakap, "weyh, aku sampai ja kat booth Sinergi Ilmu tengok-tengok saudara Hilal dah ada dekat situ." 

Alhamdulillah, kawan saya dah belikan novel ini untuk saya. Tapi naik semester baru nanti baru la boleh baca. Lagi satu, kawan saya berjaya dapatkan autograf dia jugak..terima kasih banyak-banyak Nurul Hanis Izzati. :')




Nama saya dah jadi "Nazeefa Jamil". haha...dah terkeluar tajuk...hmmm....tapi tak pa..bukan senang nak dapat "signature" seorang novelis tau..bersyukur laa...:D

Sekian.

Sunday, 28 April 2013

ISTANBUL AKU DATANG (BHGN 2)

Sepertimana yang telah dijanjikan semalam, saya akan menyambung untuk menceritakan pengalaman saya ketika bercuti di Istanbul.

Setelah menempuh penerbangan selama 10 jam 30 minit, akhirnya kami selamat mendarat di "Ataturk Airport" lebih kurang pada jam 5.30 pagi waktu Turki dan 10 pagi waktu Malaysia. Alhamdulillah rombongan kami tidak mengalami sebarang masalah ketika melalui pemeriksaan oleh pihak imegresen. Ketika itu suhu di Istanbul adalah lebih kurang 15-16 darjah celcius. Tidak terlalu sejuk. Biasa-biasa sahaja.

Kedatangan kami disambut oleh pemandu pelancong kami, Ensar Islamoglu. Perjalanan diteruskan lagi dengan menaiki bas ke Bursa, Turki. Suatu ketika dahulu, Bursa juga merupakan ibu negara Turki. Perjalanan mengambil masa kira-kira 4 jam. Negara Turki terbahagi kepada Turki Asia dan Turki Eropah. Oleh itu, Bursa terletak di sebelah Turki Asia.


Saya sangat tertarik dengan "tagline" ini (Istanbul, the only place in the world where you can walk from asia to europe). Ya, memang benar sekali. Untuk ke Bursa, kita harus melalui Selat Bosphorus. Sebab apa? Seperti mana yang telah saya nyatakan sebelum ini, Turki terbahagi kepada dua. Kami menginap di sana untuk satu malam sahaja.



Kami dibawa bersiar-siar di sekitar Bursa. Kawasannya agak bergunung-ganang. Yang berdiri di tengah-tengah itu ialah pemandu pelancong kami. Seorang yang agak "sporting". Dia tidak penat melayan karenah ahli rombongan kami.

Dipendekkan cerita, keesokkannya kami dibawa kembali ke Istanbul. Kami menginap disana selama tiga malam. Salah satu tempat yang benar-benar ingin saya lawati ialah Masjid Biru. Alhamdulillah, hasrat saya untuk ke sana tercapai jua.




Ini merupakan pintu masuk Masjid Biru. Kawasan di sekelilingnya amatlah luas. Dipenuhi dengan pelancong-pelancong dari seluruh pelosok dunia.

Menurut cerita oleh pemandu pelancong tersebut, pendidikan di Turki semuanya adalah percuma. Terdapat 260 universiti di Istanbul dan 60 daripadanya adalah swasta. Tidak dinafikan pemandangan di Istanbul sangatlah menarik. Tidak dapat diungkap dengan kata-kata.



Salah satu daripada universiti yang terdapat di sana.



Inilah dia Hagia Sophia. Sebelum menjadi masjid, Hagia Sophia merupakan gereja bagi umat empayar Kristian Timur (Byzantine) yang dibina oleh Constantius. Hagia Sophia atau Aya Sofia dalam bahasa Turki adalah sebuah bangunan bekas gereja dan masjid, dan sekarang adalah sebagai muzium.

Di samping itu, kami juga dibawa ke Topkapi Palace. Di sini tersimpan benda-benda sejarah peninggalan kekuasaan Islam.



*gambar ini dicuri dari en google. maaf la, gambar yang diambil sendiri tak ingat letak kat mana. hmm..*



Dua orang budak nie sangat comel k. Pertama kali melihat mereka membuatkan saya rasa macam " kan bes kalau ada adik yang secomel ini..waaaa". Anak-anak Turki ini dipakaikan sebegini dan dibawa menziarahi makan Nabi Ayub Al Ansari sebagai adat sebelum dikhatankan.

Sebenarnya antara tempat yang wajib dilawati juga ialah "Spice Market." Di situ pelbagai jenis rempah ratus dijual sama ada penduduk tempatan mahupun pelancong. Ketika rombongan kami memasuki ke dalamnya, penjual-penjual memanggil kami " Malaysia Malaysia Malaysia"..."mari mari murah murah"..haha...saya tergelak melihat karenah mereka. Bagaimana mereka mengenali kami? Haaa...sebab kami semua memakai "nametag" masing-masing dan di situ terteranya bendera Malaysia. Menarik bukan? 

Tempat terakhir yang wajib dilawati sebelum pulang ialah "Grand Bazaar." Tempat membeli-belah.



Ini ialah ibu bapa saya. Di dalam bazaar ini terdapat lebih kurang 4000 kedai. Masa yang diberikan oleh pemandu pelancong kami hanyalah 2 jam. Memang tak sempat la kalau nak tawaf satu bazaar. Hehe.. Jadi, kami beli apa yang patut sahaja. Oh ya! mata wang Turki disebut sebagai "Lira."

Seterusnya, kami menikmati makan malam di sebuah tempat yang agak istimewa. Makanan yang wajib anda makan sekiranya ke Istanbul ialah kebab ikan. 
Lebih kurang macam ni la tempat makan kami. Nampak biasa-biasa saja, tapi sebenarnya ia luar biasa. #eh

Pengembaraan kami ke Turki terhenti setakat ini sahaja. 4 hari berada di sana membuat saya berasa untuk ke sana lagi jika diberi peluang sekali lagi. Sungguh tidak puas.


Sekitar jam 6.30 petang kami dibawa semula ke lapangan terbang untuk meneruskan perjalanan kami. Ketika itu tidak digambarkan betapa beratnya hati untuk meninggalkan Turki.

Sekian sahaja sedikit coretan mengenai pengalaman saya yang dapat dikongsikan kepada para pembaca. Lebih kurang tu halalkan saja k. hehe...secara jujurnya saya pun dah tak berapa ingat kenangan-kenangan di sana. mintak maaf la ye. Assalamualaikum. :-**